четвер, 3 березня 2016 р.

Звіт бібліотеки за 2015 рік





Сьогодні перспективним напрямом розвитку бібліотеки слід вважати науково-інформаційну діяльність, спрямовану на популяризацію бібліотечних ресурсів, продуктів, послуг і залучення інтересу користувачів до бібліотечних фондів.
Бібліотека постійно працює над створенням якісної ресурсної бази і чітко організованого довідково-бібліографічного апарату. Станом на 1.01.2016 року загальний фонд документів бібліотеки склав понад  826 тисяч  примірників.
За видами документів він має наступну структуру:
Книг – понад 617 тисяч примірників;
Електронні документи на дисках – 232 носія
Журналів -  понад 93 тисячі примірників
Неопублікованих документів – понад 114 тисяч примірників.
Безперечно відбувається щорічне кількісне зростання фонду,
Однак поповнення фонду відбувається великою мірою за рахунок неопублікованих документів, а саме авторефератів, дисертацій, дипломних робіт.
Крім того, кількість  примірників книг зменшується щорічно.
 Так у 2013 році – отримано документів 6 тис. прим., 2014 –  понад 4 тис. прим.,  2015 –  понад 3 тис.  примірників.
 Комплектування фонду відбувається із залученням різних джерел надходжень:

 Протягом року до фонду бібліотеки надійшло 65 річних комплектів газет і 1176 примірників журналів.
        Засобами модуля "Книгозабезпеченість" автоматизованої  системи «УФД/Бібліотека» здійснюється постійний моніторинг стану забезпеченості дисциплін згідно навчальних програм університету, та редагування і наповнення електронної картотеки книгозабезпеченості.
Показник книгозабепечення навчальною літературою в 2015 році становить 28 (підручників на 1 студента), відповідно у 2014 – 26;  2013 – 25; 
Однак, зростання показника коефіцієнта книгозабезпеченості зумовлений зменшенням кількості студентів що навчаються, а не оновленням фонду навчальних видань, яке є мінімальним.

Тобто оновлення фонду лише 1,7 %.
А по книгах – лише 0, 7 %.

А отже, вдосконалення навчального процесу в університеті; постійне введення нових спеціальностей і спеціалізацій,  поява нових дисциплін і спецкурсів ставить перед бібліотекою відповідальне завдання цілеспрямованого, науково обґрунтованого формування фонду навчальної літератури, укомплектування фонду тими посібниками, яких не вистачає, на які є попит у користувача.
Це вимагає комплексного, системного підходу до всіх процесів: – замовлення; аналізу використання;  звільнення від непрофільної та застарілої літератури.
Бібліотека плідно співпрацює із кафедрами факультетів, отже впродовж  року було підготовлено 517 списків щодо книгозабезпеченості дисциплін по  запитах кафедр факультетів для проведення ліцензування та акредитації, а також здійснювався процес редагування дисциплін в ЕК згідно навчальних планів переданих кафедрами  та згідно наказу "Про затвердження переліку навчальних дисциплін на 2015-2016 н. р.
 Активізувалась робота з книгообміну внаслідок чого було отримано надходження від найавторитетніших  установ України, таких: як наукова бібліотека ім. В.І. Вернадського,  Львівського ,  Київського, Ужгородського, Харківського національних університетів, Люблінського національного університету Яна Павла II. Загалом співпрацювали із 18 установами по книгообміну. Результатом співпраці є    збільшення надходжень до бібліотеки  на 300 прим. книг.
З метою просування інформації щодо змісту обмінного фонду  університету для розділу сайту "Обмінний фонд" підготовлено анотовані бібліографічні посібники: "Бібліографічні видання"; "Літературно-художні видання"; "Навчальні видання"; "Видання Інституту дослідів Волині" .
Електронний каталог - це ядро навколо якого вибудовується структура діяльності бібліотеки. На сьогодні він вже містить понад 402 тис. бібліографічних записів. Протягом минулого року каталог поповнився на понад 47 тис. бібліографічних записів. І відображає всі види документів та забезпечує перехід до повних текстів.  І доступний онлайн 24 години /7 днів на тиждень.
Одним із пріоритетних напрямів роботи бібліотеки у минулому році було забезпечення інформаційно-бібліотечного обслуговування усіх груп користувачів та впровадження сучасних інформаційно-комунікаційних технологій.
За єдиним читацьким квитком зареєстровано 13 780 користувачів.
Протягом року бібліотеку відвідувало понад 268 тисяч користувачів, кількість книговидач  становила понад – 741 тисяч документів. Зазначені показники забезпечено в тому числі  через активну популяризацію змісту фондів шляхом проведення відкритих переглядів літератури, за тематикою близьких до дисциплін, що викладаються в університеті та великої кількості екскурсій, проведених для першокурсників. Постійно відбувається вивчення та аналіз читацьких запитів на літературу. За допомогою картотеки незадоволеного попиту надавались пропозиції щодо комплектування бібліотечного фонду.

Загальна книговидача між відділами розподілена наступним чином:
-         Відділ читальних залів –  понад 473 тис. прим.;
-         Відділ абонементу –  понад 142 тис. прим.;
-         Відділ періодичних видань –  понад 125  тис. прим.
 Ефективна робота бібліотеки значною мірою забезпечується якісною організацією наукової інформаційно-бібліографічної діяльності, а саме,  складання науково-допоміжних та рекомендаційних покажчиків.
Визначення тематики бібліографічних покажчиків ґрунтується на дослідженні інформаційних потреб науковців, викладачів, аспірантів і студентів вишу. 
Усі бібліографічні покажчики представлені в електронному вигляді в інституційному репозитарії та доступні через електронний каталог.
Відповідно до тематики науково-дослідної роботи за заявками кафедр та окремих науковців було складено 25 науково-допоміжних бібліографічних покажчики:
Для забезпечення інформаційної підтримки навчальних дисциплін було підготовлено 15 рекомендаційних бібліографічних списків літератури:
В рамках серії "Дослідники Волині. Дати і долі" протягом року було підготовлено 6 біобібліографічних нариси:
В рамках серії "Біобібліографія вчених СНУ ім. Лесі Українки" підготовлено 6 біобібліографічних покажчиків присвячені провідним науковцям вишу.
Також було підготовлено цикл персональних бібліографічних пам‘яток "Творчі портрети українських композиторів" до ювілейних дат: 
Вперше в бібліотеці був укладений ретроспективний бібліографічний покажчик «Метабібліографія бібліотеки СНУ ім. Лесі Українки. 2000–2015 р.)», куди увійшли всі підготовлені бібліографічні посібники за 15 років, як друковані, так і електронні.
 Шановні науковці!!! Бібліотека дбає про економію вашого часу, тому запроваджено послугу надання класифікаційних індексів УДК, ББК та авторського знаку на документи підготовлені до друку -  через надсилання запиту на електронну скриньку.
  За минулий рік надано 1 230 таких послуг, з них через електронну скриньку 40%.
Також запроваджено "Віртуальну бібліографічну довідку".
Послуга надає можливість отримати бібліографічну інформацію не лише безпосередньо у бібліотекаря-консультанта, але й шляхом надсилання запиту через сайт бібліотеки, сторінка «Віртуальна бібліографічна довідка», або на електронну скриньку.
Також, Бібліотека надає послуги викладачам університету у доборі бібліографічних джерел до робочих навчальних програм, спецкурсів, при укладанні навчальних посібників та підручників. Здійснює редагування списків використаних джерел до авторефератів дисертацій та дисертацій згідно чинних державних стандартів. Замовлення можна надіслати електронною поштою або надати особисто.
Електронна колекція навчально-методичних матеріалів складається з матеріалів на фізичних носіях, колекції підручників ЦУЛ,  навчально-методичних матеріалів, які розміщені в репозитарії, а також бібліотека долучає в електронний каталог бібліографічні записи на видання, надані у відкритий доступ правовласниками. Наприклад,   Науково-дослідний інститут інтелектуальної власності Національної академії правових наук України відкрив доступ до близько 25 своїх документів, яких у нас у фонді не було. 
 
Наукова робота бібліотеки реалізується через інформаційне забезпечення професорсько-викладацького складу шляхом запровадження доступу до віддалених світових наукових інформаційних ресурсів.
 Протягом року було організовано 13 тріал-доступів до світових науково-освітніх інформаційних ресурсів та наукових видавництв:
-  доступ до журналів BioOne  , яка спеціалізується у сегменті біології, екології та питань охорони навколишнього середовища;
·         Польської програграми Антиплагіат;
·         Доступ до журналів Лондонського Королівського Товариства;
·         тестовий доступ до журналів видавництва Springer – понад 2200 рецензованих англомовних журналів. 
·         Ресурс Wiley Online Library, що пропонувала повнотекстовий доступ до всіх журналів видавництва (1500 назв), а також понад 14 000 книг та інших ресурсів. 
·         доступ до шести тематичних баз від компанії EBSCO Publishing:
 Нагадаю що 29 лютого закінчується тестовим доступом до баз відомої наукометричної платформи Web of Science від корпорації  Thomson Reuters;
Наукова робота також реалізується;
-         через презентацію наукових досліджень та навчально-методичних розробок професорсько-викладацького складу у репозитарії;
 - через формування БД "Наукові праці викладачів, співробітників і студентів СНУ ім. Лесі Українки", яка поповнилась інформацією щодо наукових публікацій за 2013 та 2014 рік та доступна через Інституційний репозитарій.
 Задля сприяння вирішення  завдань розвитку публікаційної активності та цитування дослідників, молодих науковців,  співробітників університету було підготовлено низку науково-практичних семінарів та виступів наступної тематики:
·                   Роль поширення та використання е-контенту для формування сучасного науково-освітнього середовища університету;
·                   Ризики при доборі міжнародного видання для публікації наукового дослідження;
·                   Формування бренду вченого:  роль поширення та використання е-контенту;
·                   Джерела наукової інформації: ефективний пошук
 
Постійним предметом науково-методичної роботи  є аналіз діяльності структурних підрозділів бібліотеки та окремих процесів. А також, розробка  регламентуючої, технологічної  та управлінської документації.
Підвищення професійного рівня співробітників реалізовувалось через проведення низки семінарів організованих структурними підрозділами бібліотеки, а також таких що організовуються дистанційно.  Двоє співробітників бібліотеки за результатами онлайн-семинарів отримали сертифікати  від компанії Thomson Reuters  по ресурсам та пошуковим інструментам для дослідників, а також сертифікати з "Авторського права для бібліотекарів".
Завдяки реалізації своїх культурно-просвітницьких проектів бібліотека намагається стати осередком духовного та культурно-просвітницького центр університету й краю. Відбувається це через організацію різноманітних заходів спрямованих на популяризацію фондів, освоєння  навиків інформаційної культури, формування світогляду. Було організовано і проведено  58 заходів, на яких побувало понад 2 600 відвідувачів.

Інституційний репозитарій університету, який ви  активно наповнюєте і модераторами якого  є бібліотека – це предмет особливої нашої уваги.
 
Інституційний репозитарій  протягом року поповнився понад двома тисячами документів і станом на початок 2016 року містить понад  6 900 документів, які протягом року було переглянуто 4 252 953 рази. 

 За результати Міжнародного рейтингу репозитаріїв світу "Вебометрикс" (Webometrics). Інституційний репозитарій  посів 19 місце серед 50 репозитаріїв України, 59 місце серед 182 репозитаріїв Центральної та Східної Європи та 915 місце в світовому рейтингу (всього в рейтингу 11 992 репозитарії).
Важливою ланкою роботи є модернізація сайту бібліотеки, своєчасне наповнення розділів, реклама і просування сайту в мережі та донесення інформації до університетської спільноти.
Крім того, активно використовуються соціальні медіа, які стають ефективним інструментом маркетингових комунікацій бібліотеки. Просування в соціальних медіа є  одним із найбільш затребуваних напрямів інформаційно-бібліотечної діяльності.
 Постійному інформуванню користувачів про наявність літератури у  фондах, надходження новинок, застосування різноманітних форм і методів обслуговування - допомагає бібліотеці посісти гідне місце на ринку інформаційних послуг. Дякую за увагу.

Немає коментарів:

Дописати коментар